Burada belirtilen özelliğin derinlik değil basınç olduğu, genelde 50 metre basınca dayanıklı saatle bile sürekli duşa, denize girmenin riskli olacağı anlatılmalıdır. Ayrıca saatin kullanım kılavuzunda bulunan su geçirmezlik açıklamasının okunması önerilir.
Saatin değeri ile su geçirmezlik özelliği farklı konulardır. Müşteriye saatin özellikleri, fantezi ve spor saat farkı iyi anlatılmalıdır.
Saat gerçekten altın ise bu mümkün değildir. Altın kaplama saatlerde ise kaplama mikronu ve tekniği önem kazanır. Her insana göre değişen ter asidi de bu konuda etkendir.
Önce saatin mekanik otomatik mi, pilli mi olduğuna bakılmalıdır. Çünkü pilli saate alışan kimseler çoğu zaman saatin nasıl çalıştığını unuturlar. Mekanik saatler ise kurmalı veya kol hareketiyle çalışan otomatik makinelerdir. Bu saatlerin çalışması zemberek denilen spiral bir yayın sıkışması ve genleşmesi ile sağlanır. Kurmalı saatlerin genelde 24 saatte bir kurulması gerekir, otomatik saatler ise koldan çıkarıldıktan 24-36 saat sonra dururlar.
Saatin ayarını yaparken takvimin değiştiği an gecenin 12’si kabul edilerek ayar yapılmalı, eğer öğleden sonranın saati ayarlanacaksa akrep 12’nin üzerinden bir kere daha geçirilerek ayarlanmalıdır.
Gece tam 12’de takvimin atması kaliteli saatlerin bazılarında bile olmayabilir. Bu işlemin birkaç dakika önce veya sonra olması önemli bir kusur değildir. Eğer bundan çok daha fazla bir süre söz konusu ise serviste ayarlanabilir.
Pilli ve mekanik saatlerde takvim ayarı, ayar kolu birinci kademeye çekilerek seri olarak yapılabilir. Ancak mekanik (kurmalı ve otomatik) saatlerde bu ayarın, saat 9.00 ile 2.00’nin arasını gösterirken yapılması doğru değildir, çünkü bu aralıkta takvim çarkları atma hazırlığında olduğundan seri olarak çevirmek çarklara zarar verebilir. Öncelikle ayar kolu ikinci kademeye çekilerek akrep ve yelkovan bu aralığın dışına çıkarılmalı, tekrar birinci kademeye gelip takvim ayarı yapıldıktan sonra doğru saat ayarlanmalıdır.
Mekanik saatler usta işi ve el emeğinin eseridir. Zemberek denilen bir spiral yayın sıkıştırılıp genleşmesi ve buradan gelen mekanik enerjinin balans tarafından regüle edilerek eşit aralıklarla çarklara yansıtılması prensibiyle çalışır. Bu nedenle pilden aldığı elektrik enerjisiyle titreşen quartz mineralin zamanı eşit aralıklara bölmesiyle çalışan, elektronik devrelerden oluşan pilli saatler kadar dakik olmayabilirler. Mekanik saatlerde kabul edilebilen ayar farkı günde +/- 15 saniyedir, pilli saatlerde ise bu fark ancak bir ayda görülebilir. Mekanik saatler yaz - kış ısı farklarından daha çok etkilendiği gibi kullanıcının günlük hareket yoğunluğundan da etkilenebilir. Normal periyodik bakımı (2-3 yılda bir temizlik ve yağlama) yaptırılan bir mekanik saat, kullanıcısını hiçbir zaman randevusuna geciktirmez ve yolda bırakmaz.
Önce saatin arka kapağının ve kasasının çelik olup olmadığına, kayışlı ise tokanın yıpranmasına bakılmalıdır. Çoğu zaman bu şikayetler saatin bu bölümlerinin adi metalden yapılması ve metalin yüzeyindeki kaplamanın kalkmasından kaynaklanmaktadır.
Bu, çoğu zaman saate baktığımız açı ile ilgili olsa da bazen de montaj sırasında kadranın taksimatının iyi yapılmamış olmasından, gözden kaçmasından kaynaklanmaktadır. Önemli bir kusur değildir.
Saat modellerinin seri üretimden kalkmasından itibaren fabrika tarafından parçalarını bulundurma mecburiyeti 15 yıldır. Ancak bu süre, saat parçacılarının stoklarını da hesapladığımızda bir kat artırılabilir. Bu süreler aşıldığında bazı özel modellerin yedek parça temini zor olmaktadır.